Klanten beoordelen ons met een 9.8 Vandaag contact, binnen 24u offerte

Herfstgroenten op de BBQ

Nu de zomer op zijn einde loopt is het tijd om reikhalzend uit te kijken naar heerlijke herfstgroenten om van te genieten. Laat de herfst maar komen!

1 oktober 2023

Duurzaam en lekkerder!

Groente en fruit die in het seizoen worden gegeten zijn veel duurzamer én lekkerder. Omdat ze in de eigen regio verbouwd en geconsumeerd worden, hoeven ze niet over een lange afstand getransporteerd te worden. Van het land direct op de tafel: dat proef je!

1.Boerenkool

Als er één groente is waar we mee wachten tot het kouder wordt, is het boerenkool wel. Groot gelijk ook, want deze supergezonde superfood is dan op z’n lekkerst. In Nederland eten we deze groente vol vezels, vitaminen en mineralen vooral in de bekende boerenkool stamppot, maar dat is niet het enige dat je ermee kunt doen. Je kunt er smoothies of gezonde chips van maken, en zelfs pizza!

2.Pompoen

Dankzij de Amerikaanse feestdagen associëren we de pompoen direct met de herfst. Er is bijzonder veel keus als je voor deze groente gaat: er bestaan maar liefst 5 eetbare soorten pompoen. Hij zit vol met vitaminen, en wordt al verbouwd sinds 9.000 v.Chr.! In Europa kennen we de pompoen sinds de 16e eeuw, en hij is echt niet meer weg te denken. Je kunt elk onderdeel van de pompoen eten; van de zaden als borrelhapje tot de steeltoppen en pompoenbloemen. Bij ZAAI verwerken we ze maar al te graag in ons groepsdiner!

3. Paddenstoelen

Paddenstoelen vind je in de herfst, want ze gedijen goed op vochtige omstandigheden. Eigenlijk is de paddenstoel een schimmel, maar dat gedeelte slaan we snel over. Staatsbosbeheer raadt het af zelf paddenstoelen te plukken, omdat het moeilijk is de giftige van de niet-giftige te onderscheiden. Daarom kun je de paddenstoelen maar beter aan ons overlaten. Wij maken er namelijk de heerlijkste gerechten mee. En ook hier zijn er veel verschillende soorten en smaken: champignons, oesterzwammen, truffels, eekhoorntjesbrood…hmmm!

4. Knolselderij

De knolselderij is misschien niet moeders mooiste, en de naam klinkt ook niet zo sexy, maar dat maakt de smaak helemaal goed. Deze aromatische groente heeft een kruidige en toch milde smaak. Perfect voor in de hutspot of als smaakmaker voor bouillons. Je kunt er zelfs de bladeren van gebruiken. Knolselderij zit vol met gezonde mineralen en vitaminen, waaronder vitamine K (34% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).

5. Spruitjes

Deze heerlijke kleine kooltjes zijn bijzonder veelzijdig. Zo kun je ze koken, roerbakken of in een stamppot verwerken. Ze zitten vol met vitamine C, vezels en ijzer. De typische mild-bittere koolsmaak zorgt ervoor dat je je ze als kind waarschijnlijk een minder goed idee vond. Maar dat is geen enkele reden om spruitjes nu te vermijden. Deze ‘acquired taste’ is namelijk een heerlijke toevoeging aan allerlei gerechten, waar mooie smaakcombinaties uit ontstaan.

Meer informatie over de mogelijkheden?

Leuk! We denken graag met je mee. Vraag ons naar de mogelijkheden!

Neem contact op